Introducere: adolescenta – o varsta a provocarilor

Adolescenta este o perioada a alegerilor esentiale care influenteaza mai mult decat credem traseul profesional.

Perioada de mari transformari si provocari, in special la nivel personal si social, in adolescenta apar primele intrebari legate de scopul in viata, de indentitatea proprie si de devenirea profesionala.

Adolescentul se poate astfel confrunta cu numeroase provocari:

 • presiunea de a excela pe plan academic;
 • asteptari crescute din partea parintilor si a familiei;
 • incercitudine fata de optiunile de cariera si de viitor.

Teama de esec, presiunile anturajului si chiar influentele sociale si culturale il potabate pe o cale gresita pe tanarul aflat in aceasta etapa vulnerabila a dezvoltarii sale, cu atat mai mult in lipsa unei autocunoasteri temeinice si a unei ghidari specializate.

De aceea, in acest moment al dezvoltarii cognitive si emotionale, consilierea vocationala si orientarea in cariera sunt fundamentale pentru ghidarea responsabila a tinerilor si a alegerilor pe care le fac pentru viitorul lor.

Ce sunt consilierea vocationala si orientarea in cariera?

Consilierea vocationala si orientarea in cariera presupun o serie de activitati care ii ajuta pe adolescenti si pe tineri sa-si descopere si dezvolte potentialul deplin.

Prin autocunoastere si explorarea ghidata a oportunitatilor profesionale, consilierii vocationali ii ajuta pe adolescenti:

 • sa-si formuleze si clarifice obiectivele;
 • sa-si dezvolte abilitatile de luare a deciziilor;
 • sa-si construiasca increderea in sine.

Alaturi de consilier adolescentul isi dezvolta un plan de cariera personalizat, acordat la resursele, la interesele si la abilitatile sale prin intermediul:

 • evaluarilor psihologice si de personalitate;
 • discutiilor ghidate si al jocurilor de rol;
 • explorarii optiunilor educationale si profesionale disponibile.

Consilierea vocationala si orientarea in cariera ofera instrumentele necesare navigarii provocarilor inerente.

Astfel, adolescentii sunt mai bine pregatiti sa-si puna in valoare potentialul si:

 • isi gestioneaza anxietatea legata de viitor;
 • fac alegeri informate si responsabile;
 • isi planifica viitorul traseu profesional.

Ce presupun sedintele de consiliere vocationala si orientare in cariera?

Sedintele de consiliere vocationala si orientare in cariera sunt structurate si adaptate nevoilor fiecarui adolescent. Acestea includ:

 1. Evaluari psihologice si de aptitudini: Teste si chestionare pentru identificarea intereselor, valorilor si aptitudinilor tinerilor.
 2. Discutii individuale: Sesiuni de consiliere personalizate pentru discutarea rezultatelor evaluarilor si pentru explorarea optiunilor de cariera.
 3. Explorarea domeniilor profesionale: Analiza informatiilor despre diversele profesii, cerinte educationale si oportunitati de cariera.
 4. Dezvoltarea planurilor de cariera: Crearea unui plan strategic de actiune concreta, cu obiective pe termen scurt si lung.
 5. Suport continuu: Intalniri periodice de monitorizare a progresul si de ajustare a planurilor de cariera in functie de evolutia adolescentului.

Adolescentii identifica astfel domeniile-cheie pentru ei si isi stabilesc obiective clare si realiste, asa incat sa poata excela si atinge implinirea profesionala.

Concluzie

Consilierea vocationala si orientarea in cariera sunt esentiale pentru pregatirea adolescentilor pentru viitorul lor succes. Le ofera suportul necesar ca sa-si descopere potentialul si sa ia decizii informate cu privire la cariera lor.

In plus, beneficiile se extind dincolo de adolescenti, ajutandu-i si pe parinti sa inteleaga si sa sprijine mai bine dezvoltarea profesionala a copiilor lor, contribuind astfel la premisele bunei dezvoltari a copilului lor.

Avand sprijinul necesar ca sa-si descopere valorile, sa-si identifice interesele si sa-si puna in valoare aptitudinile si potentialul, adolescentii nu doar fac mai usoara tranzitia catre viata de adult, ci si lucreaza activ la bunastarea lor personala si experientiala.