Aritmetica este ABC-ul matematicii

Este ceea ce copiii învață mai întâi, înainte de ecuații și probleme complexe. Adunarea, scăderea, înmulțirea și împărțirea sunt elementele de bază ale matematicii.

Copiii o învață în anii de formare. Numărarea corecta este baza acesteia. Chiar și fără ajutorul nostru, copiii invata sa recunoasca numărul de lucruri pe care le au la dispozitie atunci cand se joaca. Chiar și fără metode speciale de invatare, copiii iau contact cu aritmetica în propriul lor mod, inca de mici.

De ce este important să înveți aritmetică?

A devenit o abilitate esențială sa calculam fără a scrie nimic pe hârtie.

Una dintre abilitățile importante de viață necesare copiilor este învățarea aritmeticii. Aceasta ar trebui să pregătească copiii pentru studiul matematicii superioare și a celei din viata de zi cu zi.

“Stapanirea abilităților matematice inca de la varste fragede prezice nu numai realizarile viitoare in domeniul matematic, dar si realizarile in ceea ce priveste cititul”, afirmă dr. Greg Duncan, de la Universitatea Northwestern.

Copiii ar trebui sa ajunga sa iubească matematica. Succesul lor in studiul aritmeticii minimizeaza pe viitor riscurile ca matematica sa devina o piatra de incercare in educatia lor.

Importanța matematicii de bază

Conceptele matematice sunt construite pe baza celor 4 operații aritmetice (Adunarea, Scaderea, Inmultirea si Impartirea).
Aceste operații sunt esențiale în studiul matematicii superioare și sunt folosite si în viața de zi cu zi.
Un studiu efectuat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, publicat în martie 2013, prevede: “Competențele la matematică sunt un predictor puternic al rezultatelor pozitive pentru adulții tineri. Ele influențează capacitatea lor de a participa la educația post-secundară și câștigurile viitoare preconizate”.

-> Luarea deciziilor

Oamenii nu par sa fie 100% constienti, dar alegerile sau deciziile lor de zi cu zi au legătură cu matematica.

Să ne gandim de exemplu ca mergem sa ne cumpărăm haine si atunci considerăm compozitia, marimea, simetria și alte aspecte. Atunci când cumpărăm produse alimentare, luăm în considerare informatiile nutritionale inscrise pe eticheta, avem grija sa vedem dacă produsul este proaspăt cules/livrat sau ne uitam când expiră produsul. Există o mulțime de situatii în care matematica este folosită fără să ne dam seama de acest lucru.

-> Învățarea matematicii este în mod natural, bună pentru creier;)

Matematica stimulează cele două emisfere ale creierului, oferindu-vă astfel capacitatea de a maximiza funcțiile acestuia. Prin înțelegerea operatiilor simple  ca de exemplu adăugarea si scaderea de numere, puteți deja maximiza funcțiile creierului.

-> Matematica va ajută in gestionarea banilor si a afacerilor

În lumea afacerilor este esential să aveți o imagine a pietei cat mai completa, trebuie sa fiti cu un pas inaintea competitiei, etc. Matematica va poate ajuta in proiectarea mișcării indicatorilor de performanta, in constituirea rapoartelor privind consumul si evolutia acestuia, in rapoartele ce urmaresc activele și pasivele firmei dumneavoastra, etc. Consolidarea pe fundamente matematice a tuturor acestor informatii vă oferă o perspectivă mai bună și vă permite să reacționați imediat la miscarile pietei sau ale concurentei.

Matematica va ajuta sa va construiti si sa va urmariti bugetul personal de venituri si cheltuieli, sa va evaluati posibilitatile financiare atunci cand doriti sa faceti o achizitie sau sa investiti si asa mai departe.

-> Matematica este folosită, practic, în orice tip de carieră

Dupa absolvire, folosim matematica in timpul interviului pentru un job. Ne gandim de exemplu: Cât de repede putem răspunde intrebarilor? Care este timpul scurs pentru o anume intrebare sau sarcina? Cat timp mai avem la dispozitie?

Când ajungem la un nou loc de muncă, ne gandim la timpul pe care il petrecem acolo, timpul necesar pentru a reveni acasa, timpul de care avem nevoie pentru a lua ascensorul comparativ cu a urca scarile sau cel necesar pentru finalizarea unei sarcini de serviciu sau atingerea unor obiective. Totul se rezuma la mici calcule in mintea noastra, iar acestea duc la decizii si alegeri in fiecare zi.

-> Matematica te face un bucătar mai bun;)

Matematica se referă la măsurători, la fel si gatitul. Pentru a gati bine este nevoie sa masuram corect cantitatile ingredientelor, timpul de prelucrare, de coacere etc. Cu cât măsurați mai corect, cu atât mai bine veti pregati mancarea pentru cei dragi sau in bucataria unde sunteti un chef renumit.

Cu toții folosim matematica

Indiferent de statut, nationalitate, vârsta, religie, zona geografica in care va aflati, etc., matematica este utilizată de toată lumea. Cei din SUA folosesc matematica la fel ca si cei din India. Limbajul ne este diferit, insa conceptele matematice sunt aceleași oriunde si oricand.

Matematica este în jurul nostru și ne ajută să înțelegem mai bine lumea.
Consolidați-vă cunostintele matematice de bază și va veti consolida viitorul.

Iubiti matematica pentru ca este parte din viata voastra!