Stresul in randul elevilor este o realitate din ce in ce mai prezenta. Desi cauzele pot fi variate si complexe, unul dintre cei mai importanti factori este presiunea academica.
Asteptari, presiuni si alte cauze ale stresului scolar
Copiii se confrunta cu un volum mare de informatii, iar asteptarile atat din partea parintilor, cat si a pedagogilor sunt pe masura. Cu toate ca mesajele pe care acestia le trimit catre copii au scopul de incurajare si motivare, ceea ce ajunge la copil are mai degraba efectul opus.
Sentimentele de presiune, de nesiguranta si de anxietate care apar sunt profund demotivante pentru relatia copilului cu invatarea.
De asemenea, accentul care se pune in mod crescut pe competitie (atat intre elevi, cat si a elevului cu sine insusi, atunci cand nu sunt corect prezentate) este dezastruos pentru rezultate academice bune si are mai degraba efectul de a intensifica presiunile deja existente.
Alte cauze pot include provocari sociale, familiale si emotionale. Interactiunile cu colegii, dorinta de a se integra si de a face fata presiunilor sociale pot constitui o sursa suplimentara de stres. De asemenea, preocuparile legate de viitor si alegerea unei cariere pot contribui la anxietatea generala a elevilor.
La fel de bine, situatiile disfunctionale din mediul familial (conflictele frecvente dintre parinti sau dintre frati, confruntarea recenta cu un deces sau traversarea unui divort, schimbarile de domiciliu chiar) solicita emotional si cognitiv copilul, consumandu-i resursele si putand compromite relatia acestuia cu invatarea.
Cum putem sustine copiii in gestionarea stresului scolar?
Exista numeroase strategii de psihopedagogie si de parenting ce pot veni atat in intampinarea copiilor, cat si a parintilor si a profesorilor atunci cand isi propun nu doar sa combata, ci si sa previna stresul scolar si efectele sale.
Printre acestea, mentionam:
1. Comunicarea deschisa: Este crucial sa stabilim un canal de comunicare deschis alaturi de copii. Copiii au nevoie sa se simta confortabil in a-si impartasi gandurile, preocuparile si emotiile fara a se de judecata si cu atat mai putin de pedeapsa.
2. Gestionarea timpului: Invatarea abilitatilor de gestionare a timpului reduce presiunea din partea volumului mare de munca scolara. Planificarea activitatilor care include si aloca cu generozitate timp pentru odihna si relaxare este mai mult decat binevenita.
3. Promovarea rezilientei: Dezvoltarea rezilientei in fata esecurilor si a provocarilor este una dintre strategiile cele mai eficiente in gestionarea stresului si a presiunilor academice. Copiii au nevoie sa inteleaga ca situatiile stresante nu sunt in mod neaparat un esec, ci mai degraba sunt experiente de feedback, anume mai degraba oportunitati de invatare si de crestere personala.
4. Implicarea activa: Implicarea activa a parintilor in viata scolara a copiilor, cunoasterea colegilor lor si a mediului scolar ofera perspective importante asupra factorilor de stres si faciliteaza sprijinul adecvat de care copiii au nevoie.
Constientizarea si intelegerea stresului scolar sunt pasi importanti in crearea unui mediu de invatare sanatos pentru copii. Prin adoptarea unui ton deschis si empatic, parintii pot juca un rol crucial in sprijinirea copiilor lor in gestionarea stresului scolar.
Totodata, in acest fel este promovata si sustinuta si o stare de bine mental. Este esential sa fim alaturi de ei in aceasta calatorie, oferindu-le suportul de care au nevoie pentru a inflori in mediul scolar.
Astfel, contribuim la formarea unei generatii de tineri pregatiti sa faca fata cu succes complexitatilor atat din partea vietii scolare, cat si a celei profesionale.