Traim vremuri fara precedent si, oricat de multe s-ar spune despre acestea, adevarul este ca lucrurile chiar se schimba intr-un ritm nemaivazut. Numai in ultimele cateva decenii omenirea a avut parte de un progres cumulat care face cat ultimele doua milenii.

Si da: ne referim in primul rand la progresul din sfera tehnologiei, care la randul sau sustine si impulsioneaza toate celelalte domenii: informatia, cultura, economia. Educatia.

In viata copiilor nostri, asadar, tehnologia este deja un dat. Generatiile care s-au nascut incepand cu anii 2000 – in special din 2010 in prezent – nu pot concepe o lume fara tehnologie, asa cum nici noi nu putem concepe o lume fara electricitate. Dar care sunt implicatiile pentru dezvoltarea lor?

Daca vrem sa ajungem sa vorbim despre beneficiile pe care tehnologia le ofera si sa ne putem bucura responsabil de acestea, este nevoie ca, mai Intai de toate, sa recunoastem si sa gestionam eficient provocarile.

In cazul copiilor de varsta mica (primii 4-5 ani de viata) se observa un interes mai scazut pentru interactiunile cu ceilalti, precum si o intarziere in dezvoltarea limbajului si a competentelor emotionale. In cazul copiilor mai mari si a adolescentilor, apar tulburari la nivelul imaginii de sine, a stimei si increderii de sine, sedentarism si retragere sociala.

O plasa de siguranta, asadar, deopotriva emotionala si sociala, este mai mult decat necesara – iar persoanele cele mai in masura sa asigure aceasta plasa de siguranta sunt parintii.

De la Intarzierile de limbaj, pana la sedentarism si afectarea imaginii si a stimei de sine, in functie de varsta copilul tehnologia are un impact sau altul.

Exista numeroase metode si modalitati prin care poate fi gestionata relatia copiilor cu tehnologia. Totusi, atunci cand avem in vedere nu doar accesul la aceasta, ci si bunastarea cognitiva si emotionala a celor mici, recomandam urmatoarele 3 strategii:

  1. Comunicarea deschisa si limitele ferme

O relatie deschisa se stabileste si mentine prin comunicare asertiva si empatica. Astfel, avand o atitudine deschisa catre ascultare si intelegere, putem crea spatiul sigur in care sa discutam despre activitatile, interesele si preocuparile legate de lumea digitala.

In acest fel, nu doar il educam in privinta tehnologiei, ci si putem stabili o serie de repere bine definite referitoare la interactiunea cu aceasta (cat timp petrece in fata ecranului, ce device-uri foloseste, ce aplicatii & site-uri acceseaza etc.)

  1. Incurajarea creativitatii si stimularea gandirii critice

Chiar daca mediul digital ofera nenumarate resurse, modalitatea prin care ele sunt prezentare copiilor nu este una care sa incurajeze dezvoltarea lor. Acest lucru se intampla deoarece ecranele ofera un mediu pasiv de stimulare.

In schimb, copilul se dezvolta in cadrul unui schimb activ si interactiv alaturi de persoane reale si in contexte dinamice, vii. De aceea, activitatile „offline” si care presupun interactiune (cu cei de aceeasi varsta si nu numai) dezvolta optim gandirea copilului, incurajeaza creativitatea si sprijina bunastarea emotionala si sociala.

  1. Modelarea prin exemplul personal

Copiii invata cel mai mult si cel mai bine prin observarea comportamentului celor din jur. Indiferent ca acest lucru ne place sau nu (ori ca il credem sau nu), ceea ce noi ii spunem copilului va fi ori confirmat, ori infirmat de conduita noastra.

Astfel, este esential sa fim noi insine bune modele de urmat in ceea ce priveste relatia cu tehnologia. Prioritizand noi insine bunastarea si echilibrul digital, le oferim copiilor cel mai bun exemplu de abordare sanatoasa si responsabila in utilizarea acestor resurse.

Cum spuneam la inceput, lucrurile se schimba parca de la o zi la alta, ceea ce poate face cu atat mai dificila incercarea de a tine pasul cu tot ce apare nou, in special cand vine vorba de digital. Avand insa reperele potrivite, relatia pe care o putem cultiva intre copii si tehnologie se formeaza cu mai multa responsabilitate si tine cont de ceea ce este cu adevarat sanatos dezvoltarii sale.

* * *

Afla care sunt cele 3 beneficii pe care sorobanul si aritmetica mentala le aduc in sprijinul dezvoltarii copiilor si completeaza strategiile de mai sus!