Ce este autocunoasterea?
Autocunoasterea este o metoda de cunoastere a propriei persoane, prin introspecție. Este procesul prin care un individ ajunge sa isi inteleaga mai profund propria persoana, incluzandu-si gandurile, emotiile, valorile, motivele, capacitatile, limitele si comportamentele. Este o introspectie care permite persoanei sa devina constienta de sine si sa isi inteleaga identitatea unica.
Cunoasterea de sine ii permite omului sa isi identifice si sa isi urmeze pasiunea, sa isi stabileasca obiectivele in mod realist si sa isi dezvolte abilitatile intr-un mod care reflecta adevarata sa natura. De asemenea, autocunoasterea contribuie la o mai buna gestionare a relatiilor si a emotiilor, imbunatatind astfel calitatea vietii si sentimentul de implinire personala.
Procesul de autocunoastere este recomandat sa inceapa in mediul cel mai sigur al omului, mediul familial, alaturi si impreuna cu membri familiei.
In vremurile pe care le traim, aceasta activitate de autocunoastere devine una necesara pentru adolescenti, care se pot lasa inspirati de parintii lor, alaturi de care pot participa la aceste activitati, autocunoasterea fiind astfel insotita si de cunoastere reciproca.
Pentru parinti si adolescenti, principala activitate de autocunoastere se refera la identificarea valorilor proprii, care sunt lucruri concrete din ariile vietii, in care fiecare in parte investeste resurse si de unde isi obține energie.
Beneficiile cunoasterii valorilor proprii sunt:
In valorile proprii avem maxim de intentie, retentie si atentie, indiferent de varsta;
Cunoasterea valorilor proprii de catre adolescenti, le permite alegerea constienta a activitatilor extracurriculare, a liceului sau a facultatii care li se potriveste;
Cunoasterea valorilor fiecarui membru al familiei, permite o comunicare mai eficienta in familie, o mai mare deschidere catre ideile propuse de fiecare, dar si o trecere de la actiunile ofensive intre parinti si adolescenti, la actiunile colaborative;
O acordare a fiecarui membru al familiei, la frecventa celorlalti, acolo unde avem cele mai multe sanse ca ceilalti sa fie receptivi si interesati.
Pentru adolescenti, inca 2 activitati de autocunoastere vin cu beneficii, respectiv:
Cunoasterea preferinței emisferice, va evidenția particularitati in utilizarea emisferei cerebrale stangi sau drepte, va genera o constientizare a starii de fapt a adolescentului si va permite parintilor sa contribuie la stimularea emisferei mai putin dezvoltate, deoarece potentialul maxim se obtine prin utilizarea integrata a ambelor emisfere;
Cunoasterea stilului de învatare, va permite imbunatatirea rezultatelor scolare prin folosirea stilului de invatare preferat, dar si stimularea adolescentului in diversificarea stilurilor de invatare. Acest aspect sta la baza capacitatii de invatare si memorare, fiind esential pentru flexibilitatea mintala si comportamentala.
Concluzie
Activitatile de autocunoastere pentru adolescenti si parinti vizeaza descoperirea aspectelor de unicitate ale acestora, cu scopul acordarii reciproce la valorile proprii si ale celorlalti. Scopul final este experimentarea unei relatii mai autentice in familie, bazata pe autocunoastere si cunoasterea celorlalti.